Blog 2 september 2020

Blog 1 – 2 september 2020 –  Wat er in de blog Minnaar Leugenaar Moordenaar komt, waarover het boek gaat en over de titel.

De blog

Op 16 oktober verschijnt mijn debuut Minnaar Leugenaar Moordenaar. Om de paar dagen tot aan de verschijning zet ik een blog online over het boek.   Ik vertel over het schrijfproces en maak met de lezer een virtuele reis langs de locaties waar het verhaal zich afspeelt.  Ik toon de voorbereidingen voor de verschijning en de evenementen die rond de verschijning van het boek gepland worden.  Na de verschijning doe ik het relaas over de voorbije evenementen.

Het verhaal

Bankier Marc Verbeeck is een gokverslaafd fraudeur.  Hij ziet zijn beleggingsfirma failliet gaan.  Hij kan niet anders dan vluchten.  Achtervolgd door een tragedie uit het verleden komt hij in Sicilië terecht.  Hij vindt er een grote liefde.  Verkeerde beslissingen door zijn zwakheid en hebzucht jagen hem in de armen van de maffia.  In een spiraal van misdaad verliest hij alles, ook zijn geliefde die zijn vrouw en de moeder van zijn kinderen geworden is.  Hij krijgt na jaren van kommer en kwel een onverwachte kans om zich te wreken.  Zal hij die kans grijpen?  Overleeft hij zijn wraakactie?

De titel

Marc Verbeeck, het hoofdpersonage, is verslaafd aan gokken.  Hij is ook een zakenman die zijn fortuin gemaakt heeft met bedrog.  Tegelijk wordt hij zelf voortdurend bedrogen.  De werktitel tijdens het schrijven van de thriller was Gegokt en bedrogen.  Mijn groep proeflezers en ikzelf vonden dat geen goede titel.  Een nieuw voorstel was Cosa nostra, cosa mea.  Het lezerspanel vond de nadruk op de Siciliaanse maffia te eenzijdig en te sterk.  De maffia is de achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt, niet het hoofdthema.  Een panellid vond dat deze titel de indruk geeft dat het enkel daarover gaat.  Het gaat over veel meer dan dat.  Het hoofdpersonage is voortdurend op de vlucht.  Hij moet vluchten omdat hij als grootschalig fraudeur ontmaskerd is.  Omdat hij een valse identiteit gebruikt.  Omdat hij onder druk van chantage moet meewerken aan misdadige praktijken.  Een mogelijke titel was Vlucht.  Of ook Vluchten, en Altijd Vluchten.  Maar er bestaan al veel boeken met het woord vlucht(en) in de titel.

Daarom werd het

MINNAAR LEUGENAAR MOORDENAAR

Minnaar verwijst naar de verschillende relaties die Marc heeft.  Leugenaar niet alleen naar zijn fraude, maar naar het web van leugens dat hij bouwt rond zijn valse identiteit en zijn misdadig bestaan.  En waar moordenaar voor staat, dat moet je lezen in het boek.