Blog 3 september 2020

Blog 2 – 3 september 2020 – creatie van een cover (eigen ontwerp)

De stad waar een aantal belangrijke gebeurtenissen in het boek gesitueerd zijn, is Cefalù. (https://www.comune.cefalu.pa.it/).  De skyline staat prominent op de boekomslag.  Het meest bekende gebouw is de kathedraal, unesco werelderfgoed (https://whc.unesco.org/en/list/1487). 

Cefalù wordt gedomineerd door La Rocca.  Op de cover is de rots vervangen door een berg bankbiljetten.  Hebzucht, goklust, bezit, geld en de macht die ermee gekocht worden zijn rode draden doorheen het verhaal.  Met macht gaat geweld gepaard.  Een AK-40, de Kalasjnikov, is het symbool hiervoor. 

Cover © William Van Vooren

Als oefening in mijn cursus illustratieve vormgeving maakte ik een digitale collage rond Sicilië.  Het beeld is onderdeel van een reeks over landen op de 38ste breedtegraad.  Het centrum van Sicilië ligt op 37°34’NB – 14°16’OL.  Het idee was dit beeld als cover te gebruiken.

Het bevat enkele dominerende elementen die in het boek terzijde vermeld worden, maar niet verder uitgewerkt zijn.  Een voorbeeld hiervan is het vluchtelingenprobleem en de mensensmokkel.  De hoofdpersoon, Marc Verbeeck, raakt hierbij betrokken.  Hoewel ik het onrecht dat mensen hier wordt aangedaan wou aanklagen, is een lange passage hierover geschrapt.  De twee hoofdstukken zouden het verhaal remmen en de lengte van het boek ruim over de 300 pagina’s tillen.  Samen met de uitgever heb ik beslist deze teksten te bewaren voor een ander nog te schrijven boek.

Ook de Etna speelt in het boek geen rol van betekenis. 

Deze omslag werd terecht afgevoerd als onvoldoende representatief voor de inhoud. Ook de kleurencombinatie voldeed niet voor het panel van lezers van het manuscript.

alternatieve, niet gebruikte cover – collage eigen foto’s ©William Van Vooren