Vijf vrouwen: recensies en reacties

Met veel plezier las ik je tweede boek.

Weerom heel goed!

Leuk en vlot om te lezen, echt ontspannende lectuur waarvan ik genoten heb.

Het was één (of twee) jaar geleden dat ik je eerste boek las, waarin toch wel veel personages voorkwamen.  Goed dus dat je in je inleiding daarnaar verwijst, met een stamboom en wat uitleg.

Ook door je personages te laten verwijzen naar gebeurtenissen uit het verleden, knoop je automatisch aan bij je vorige boek, maar ze zijn ook los van elkaar te lezen.

Je kiest voor korte zinnen, wat de leesbaarheid vergroot.

De structuur is een beetje gewaagd, vooral omdat je telkens in de ik-persoon schrijft voor de vier vrouwen en voor Mario; soms duurt het even eer je kunt weten welk personage aan het woord is, maar dat viel toch best mee!

Ik neem aan de je Dottoressa Caruso ziet als de vijfde vrouw, die ook op zoek is naar Mario Rizzo, maar je schrijft niet vanuit haar standpunt, maar kijk, ook dat kan best!

Op geen enkel moment maakte ik me de bedenking dat dit boek door een man is geschreven, want de vrouwelijke personages komen zeer geloofwaardig over!

De dialogen lezen heel vlot.

In dit boek maak je minder lange beschrijvingen van de interieurs of pleinen, want je was daar echt een meester in, hoor!  Maar daardoor kwam je natuurlijk iets minder snel tot de actie…

Hoewel hier minder spannende of spectaculaire dingen gebeuren, wil je toch snel weten wat er wel gaat gebeuren en laat het boek je dus niet los.

Eén groot compliment dus, William.

Echt proficiat ook voor al dat opzoekwerk en je reizen ter plaatse, want je hebt geen moeite gespaard om het zo realistisch mogelijk te maken!

Deze antimaffiaroman is zonder meer spannend. Maar er is meer. Beklijvende gebeurtenissen komen op het pad van Gerda, Elena, Laura, Jane en Agnese: grensoverschrijdend gedrag dat een leven verwoest, de ellende van mensenhandel, de pijn bij het verlies van een geliefde. Een enkele keer filosofeert een personage over zijn lot of verzacht een vleugje romantiek de harde realiteit.

William schreef vooral zakelijke teksten tot hij in 2008 in Sicilië geïnspireerd raakte. Zijn eerste roman, ‘Minnaar Leugenaar Moordenaar’ (2020) heeft hij geschreven tijdens zijn reizen op dat eiland, vaak op de plaats waar het verhaal zich situeert. De Cosa Nostra is de entourage waarin zijn debuut zich afspeelt. In november 2022 verscheen ‘Vijf Vrouwen,’ een anti-maffiaroman die aanknoopt bij ‘Minnaar Leugenaar Moordenaar’.

Beide romans spelen zich af in Sicilië binnen de maffia en de anti-maffiabeweging. Door veelvuldige lectuur en opzoekingen en verschillende reizen naar het eiland bouwde William Van Vooren een uitgebreide kennis op over de Cosa Nostra. Het is zijn ambitie daarover te vertellen en aan te tonen hoe de harde realiteit van de maffia een waarheidsgetrouwe entourage vormt voor het fictieve verhaal in zijn beide romans, en hoe de twee interageren.

Wijze van lezen:

Recensie-exemplaar ontvangen van de auteur William van Vooren en uitgeverij De Vries-Brouwers in ruil voor mijn recensie.

Uitgeverij: De Vries-Brouwers

Genre: thriller

Cover en flaptekst:

De contouren van een stad. In het water de weerspiegeling van en profile gezichten van vijf vrouwen. Wie zijn ze? Nieuwsgierig makend.

Een informerende en krachtige flaptekst.

Quote:

‘Laura, luister. Je moet weten wie wij zijn. Als je dat inziet, zal je beseffen hoe gevaarlijk het is.’

‘Welk geheim hou je nog voor mij verborgen?’

‘Herinner je je mijn huwelijksfeest op de boerderij in 2009?’

‘Ja, dertig augustus was het. Je zag je buikje al.’

‘Ja, ik was zwanger van Lorenzo, maar daarover gaat het niet.’

‘Je trouwpartijen zijn altijd iets speciaals. Vooral de laatste.’

‘Je was erbij toen ik trouwde met Mario. Op het einde van het huwelijksfeest, als het grootste deel van de genodigden al weg was, verscheen er een man uit het niets. Alles viel stil. De Dottore maakte een diepe buiging en kuste hem de hand. Ze wisselden enkele woorden. Die man vroeg mij voor de laatste dans, trok mij dicht tegen zich aan en fluisterde mij in het oor: Jij bent mijn dochter. Vraag het aan je moeder. Wij waren geheime minnaars.’

‘Is dat echt waar?’

‘Ik heb je oma ermee geconfronteerd. Zij heeft het toegegeven.’

‘Mijn God! Ik ben zijn kleindochter! Van de grootste misdadiger van het land. Weet je dat hij meer dan vijftig moorden gepleegd heeft?’

‘Ja. Daarom vecht ik tegen de maffia.’

‘Was het daarom dat onze koets ontplofte? We hadden allemaal dood kunnen zijn.’

‘Ik krijg een zeldzame keer een bericht van hem. Hij bestaat, maar niemand krijgt hem te zien. Een paar intimi zullen hem wel kennen. De Dottore noemde hem Il Benvestito. Ik weet niet of dat zijn schuilnaam is of een verzinsel.

‘En wie heeft de bom in de bank gelegd? Dat was geen gaslek zoals in de krant stond.’

‘Il Benvestito heeft de opdracht gegeven, als vergelding en waarschuwing dat niemand aan mij mag raken. Raul had geen toelating om mij te vermoorden. Hij moest gestraft worden. En het kwam van pas dat er belangrijke informatie opbrandde in de bank en Raul van het toneel verdween. Hij werd te machtig.’

‘Hoe weet je dat?’

‘Van de tussenpersoon die mij de berichten van Il Benvestito bezorgt.’

‘Ben jij niet permanent doodsbang?’

‘Il Benvestito beschermt mij en waarschuwt tegelijk niet te ver te gaan. Als ik mij tegen de grote vissen keer zal hij mij tegenhouden. Ik moet wegblijven van de BFS-bank en het nieuwe bestuur en van de veiligheidsadviseur Viktor Leka. Weet je wie de voorzitter van de raad van bestuur nu is?’

‘Ja, donna Agnese, je tante.’

‘Inderdaad. Een nog groter canaille dan Alessandro.’

‘Mama, je speelt met vuur.’

‘Ik weet het.’

‘Hoe kan je leven met die dreiging?’

‘Je leert ermee leven. Dat jij op justitie werkt en je vriend een politieman is helpt niet. Ook jij loopt gevaar.’

‘Ik moet je aangeven of ontslag nemen. Ik kan niet voor dottoressa Caruso blijven werken en hierover zwijgen.’

‘Denk na, kind. Als je praat, zijn wij dood.’

vijfvrouwen.be

Het verhaal:

Op 14 juli 2021 spreekt de rechtbank van Palermo in Sicilië een ophefmakend vonnis uit tegen tientallen maffiosi. Wat is hieraan voorafgegaan? Tegen de achtergrond van het zonovergoten maar met bloed doordrenkte eiland, zijn Vijf Vrouwen alleen achtergebleven na de verdwijning of de dood van hun misdadige vader, echtgenoot of minnaar. Ze zoeken elk hun weg in het criminele doolhof van de Cosa Nostra. Eén zoekt. Eén vecht. Eén verraadt. Eén smokkelt. Eén intrigeert. Een man speelt een belangrijke rol in hun zoektocht. Maar hij herinnert zich niets. Elk hoofdstuk is een puzzelstuk in hun speurtocht. Op de laatste bladzijden van het boek passen alle stukken in elkaar. Het verhaal begint bij het einde van Minnaar, leugenaar, moordenaar, dat William Van Vooren in 2020 publiceerde. “Als je dit boek gelezen hebt,” zegt hij, “dan weet je welke geheimen de vijf vrouwen moeten ontrafelen, maar als je hun voorgeschiedenis niet kent, dan is het des te spannender. Je vertrekt dan op dezelfde voet als de personages, die elkaars leugens en intriges moeten proberen te doorgronden. Er is die ene vrouw voor wie de strijd tegen de maffia haar levensdoel is. Je vraagt je voortdurend af of zij het pleit zal winnen. Of zal die andere, die haar gevaarlijkste tegenstander is, de dans ontspringen?”

Mijn leesbeleving:

Het boek Minnaar, leugenaar, moordenaar was het eerste boek dat ik las en recenseerde van auteur William van Vooren.

Dit vond ik een spannend en boeiend geschreven verhaal. Je kunt deze boeken los van elkaar lezen. Maar het loont de moeite ze op volgorde te lezen.

In dit tweede deel worden alle personages voorafgaand opnieuw geïntroduceerd. Dit tweede deel begint waar het eerste deel eindigde. Gelijk is alle bloedstollende spanning, intrige, verraad en mysterie weer terug.

Stap voor stap leidt de auteur de lezer naar de oplossing van de puzzel. Afwisselend volgen we de levens van vijf vrouwen. Eén zoekt. Eén vecht. Eén verraadt. Eén smokkelt. Eén intrigeert.

Maar alle vijf zijn ze verbonden met een man. Maar waar is hij gebleven? Een spannende zoektocht niet zonder gevaren. Ook als je je maffia familie de rug toekeert ben je je leven niet meer zeker. De onderste steen boven willen krijgen vergt naast moed ook de nodige lef. Als je de zwarte weduwe wilt zijn in een strak georkestreerd web dan moet je sterker zijn dan de mannen die hun positie al jarenlang opeisen.

Willen leven in luxe door zaken die het daglicht niet verdragen heeft een prijs die je mogelijk betaalt met je eigen leven. Teruggaan naar een verleden op zoek naar de liefde die ooit was. Het zorgt voor zenuwen bij andere betrokkenen. Een kat on het nauw maakt rare sprongen….dodelijke. De levens van deze vijf vrouwen kruisen elkaar. Dit zorgt voor een explosie aan gebeurtenissen die zijn weerga niet kent.

Ook nu is de schrijfstijl beeldend en tegelijkertijd filmisch. Continu blijf je geboeid door lezen. Dit verhaal laat niet los. De personages zijn gedetailleerd uitgewerkt. Ze kwamen voor mijn ogen tot leven. Dit verhaal is rauw, hartverscheurend, meedogenloos, mensonterend maar ook vol passie en vuur en gedrevenheid. De wereld kan niet bestaan zonder de aanwezigheid van vrouwen.

In de plot komt alles samen. De plot vind ik subliem. Verdrietig om afscheid te moeten nemen van vertrouwde personages. Wellicht een deel drie?

Mijn mening:

Ik geef 5 sterren

Opnieuw verraste William van Vooren mij met een ijzingwekkend spannende, wervelende, filmische, en uniek verhaal.

Enerzijds een inkijkje in de meedogenloze wereld van de maffia. Meedoen is het credo en weggaan wordt niet geaccepteerd. De maffia vergeet nooit. Vanuit de visie van vijf vrouwen bouwt het verhaal zich op. Om uiteindelijk de gemene deler te vinden.

De plot is mooi gedaan. Ook nu heb ik mij vermaakt met een prachtig verhaal.