Voordrachten

Geïnteresseerden kunnen een voordracht boeken op https://www.auteurslezingen.be/william-van-vooren

Over deze voordracht staat op auteurslezingen.be het volgende:

“Als je schrijft hoop je op een vonk van inspiratie die je verhaal bijzonder maakt. Die sprank kwam er in Sicilië, waar ik mijn twee romans situeer.”

Tijdens zijn lezingen vertelt William over de kwalijke kant van het eiland, de Cosa Nostra, van de Siciliaanse maffia. In beide boeken is de waarheidsgetrouwe beschrijving van de levenswandel van maffiosi, justitieambtenaren en antimaffia-activisten intens vervlochten met het fictieve avontuur van een gevluchte fraudeur uit Vlaanderen.

De historiek van de Cosa Nostra verklaart het doen en laten van de personages in beide werken en bepaalt ook het karakter van beide boeken, iets wat William illustreert door een aantal korte passages voor te lezen. Het ontstaan van de Cosa Nostra tegen de achtergrond van de Siciliaanse geschiedenis overloopt hij aan de hand van een PowerPointpresentatie vol zelfgemaakt beeldmateriaal van getuigenissen, afgewisseld met anekdotes.

Wat William tijdens zijn lezingen vertelt is gebaseerd op meer dan tien jaar onderzoek en lectuur. In de marge licht hij niet alleen het belang toe van een aantal standaardwerken, maar maakt hij ook een kleine excursie naar het werk van beroemde Siciliaanse schrijvers, naar bekende films over het onderwerp en naar enkele klassieke muziekstukken. Een kleine omweg naar het New Yorkse “Little Italy” kan daarbij niet ontbreken. Daarnaast wijdt hij ook uit over de levens van vermaarde maffiosi en de helden die hen bestrijden en bestreden, en dat niet zelden met hun leven moesten bekopen.

William wil in de eerste plaats een boeiend verhaal brengen dat, net zoals het mysterieuze eiland, vol verrassingen en wetenswaardigheden zit en aangrijpt in zijn geheel zowel als in de soms verbijsterende details.

Geslaagde lezing op 7 juni 2023

Vijfenzestig aanwezigen genoten van een lezing in ’tEy te Belsele:

Gesmaakte lezing op 3 december 2023

Op de boekenbeurs “Books & Bites” in Dendermonde mocht ik een korte versie (45 minuten) geven van mijn lezing over de Cosa Nostra in mijn boeken voor een select maar zeer geïnteresseerd publiek.